Het verschil tussen rozijnen en krenten

Rozijnen en krenten zijn allebei populaire soorten gedroogd fruit.
Het zijn wel verschillende soorten gedroogde druiven die ervoor zorgen dat iets een rozijn of krent is.

In dit artikel bespreken we de verschillen tussen deze twee lekkernijen.

Verschil tussen rozijnen en krenten

Verschillende gedroogde druiven

Het makkelijkst om het verschil aan te stippen, is door het vermelden van de verschillende soorten druiven die worden gebruikt om krenten en/of rozijnen te maken.

Om echt te kunnen onderscheiden moeten we wel verder zoekwerk verrichten. Dit vooral omdat er in verschillende werelddelen verschillende definities voor gedroogde druiven, krenten, rozijnen en ‘sultana’s’ zijn. Zo speelt het ook mee hoe het product verwerkt wordt.

Rozijnen

Rozijnen zijn over het algemeen druiven die zo’n drie weken droog gelegd zijn. Wanneer je druiven laat drogen, wordt de kleur bruiner, waardoor de rozijn ook deze specifieke kleur krijgt.

Er worden meerdere soorten druiven gedroogd om verschillende soorten rozijnen te kunnen produceren. Deze hebben allemaal een eigen grootte, kleur en smaak.

Rozijnen zijn vaak donker van kleur, zacht, zoet en groter dan krenten.

Krenten

Het is niet zo dat krenten heel erg veel verschillen met rozijnen, maar er zijn een aantal specifieke verschillen.

De druiven die gebruikt worden om krenten te maken zijn kleiner dan die voor rozijnen. Hierdoor kun je deze twee dus ook qua grootte het makkelijkst uit elkaar halen.

Ook krenten worden zo’n 3 weken gedroogd.

Door de kleinere omvang hebben ze een sterkte zoete smaak en kunnen ze op een andere manier in je gerechten en recepten gebruikt worden dan rozijnen.

rozijnen of krenten in taart

Hoe zit het met de voedingswaarde?

Rozijnen en krenten hebben zo goed als dezelfde voedingswaarde.

Beide hebben een hoog natuurlijk suiker gehalte en doordat het vocht tijdens het drogen zoveel mogelijk verwijderd is hebben ze een hoog level vezels, vitaminen en mineralen, vooral voor zo’n compacte gedroogde druif.

Het nadeel is dat de vitamine C en K tijdens het droogproces voor een groot deel verloren gaat.

Rozijnen en krenten in de keuken

Zowel rozijnen als krenten zijn heel veelzijdig te gebruiken in je keuken. Ze kunnen los gegeten worden, als snack en tussendoortje of te gebruiken in je favoriete rijst, salade, ontbijt en gebak recepten.

Ondanks het kleine verschil kunnen ze allebei gebruikt worden in je recepten en ze zijn ook door elkaar af te wisselen. Heb je een van de twee bijvoorbeeld niet in huis, dan is de ander een prima alternatief.

Wat inspiratie om rozijnen en krenten te gebruiken:
– Eet als losse snack. Honger tussendoor? Ga dan voor gezond en neem een handje of zakje rozijnen/krenten.
– Toevoegen aan salade. Een lekker salade kan prima worden opgevrolijkt met rozijnen of krenten. Het geeft een gezonde zoetigheid aan je gerecht. Ook andere noten zijn hier uitermate geschikt voor.
– Ontbijt. Maak je voor jezelf wel eens een gezond ontbijtje met bijvoorbeeld yoghurt of havermout? Ook hierin vinden rozijnen en krenten graag hun plekje om je toch een zoetige smaak te geven, zonder suiker te gebruiken.

rozijnen en krenten in salade

Onze rozijnen en krenten zijn van hoge kwaliteit en vanaf 35EURO gratis thuis geleverd