Pijnboompitten gezond

Net als met alle noten of pittensoorten zijn er veel verschillende soorten pijnboompitten te vinden. De handel in pijnboompitten is wereldwijd te vinden, mede doordat ze in veel internationale gerechten voorkomen. Zo staat de Mediterraanse keuken, waar de pijnboompitten een belangrijk ingrediënt van de pesto is. Maar waarom zitten er vaak zulke extreme prijsverschillen tussen de pijnboompitten? En waarom verschilt de prijs per jaar?

Om hier achter te komen gaan we terug naar de oorsprong van de pijnboompitten. Zoals u wellicht weet is de pijnboompit een vrucht van de den, een boom bekend door zijn grote dennenappels. Deze boom groeit in meerdere gebieden van de wereld, maar de grootste productiegebieden liggen in Siberië en in het noorden van China. Waar vroeger de pijnboompitten nog met de hand uit de dennenappel gehaald werden, gebeurd dat tegenwoordig meer automatisch. Interessant om te weten is dat de huidige oogst van 2021 de grootste aller tijden is, maar toch is de aanwas vanuit China zeer slecht. Hoe komt dat?

Dit jaar heeft het voornamelijk met de corona-crisis en de daarbij behorende transport problemen met containers te maken. De vrachtwagens voor dennenappels mochten niet de Rusische grens oversteken, daardoor werden de pijnboompitten later gepeld in China en was er een wereldwijd tekort. Vervelend maar waar.

Het is bekend dat pijnboompitten gezond zijn, maar wat minder bekend is, is dat er verschillende maten zijn. Dit heeft met de maatstaf count te maken. Zie het zo. Wanneer jij een volle hand heb en je kan er 750 pijnboompitten in kwijt, dan is het pijnboompitten count 750 (wat doorgaans groot is). Zo heb je ook pijnboompitten count 950 (meest gebruikte in de consumentenmarkt) en pijnboompitten count 1050. De laatste wordt door de grotere industrieën voornamelijk gebruikt om pesto mee te maken. Horecanoten.nl kiest voor count 950 met de oorsprong uit Siberië. Dit product heeft de beste nasmaak, heeft de hoogste kwaliteit en heeft de juiste maat. Bestel daarom uw pijnboompitten op horecanoten.nl