Pijnboompitten zijn populair in allerlei verschillende recepten. Toch is het een ingrediënt die wel eens (opzettelijk) vergeten wordt in de horeca. Dat kan komen door de hoge prijs bij de groothandels zoals Sligro of Hanos. Dus krijg je je volgende carpaccio zonder pijnboompitten, dan weet je dat je in de zuinige zaak zit te eten.
Hoe komt het dat er bezuinigd wordt op deze pitten? Waarom zijn ze zo duur?

Er zijn twee duidelijke redenen dat pijnboompitten soms(!) een hoge prijs hebben:
1. Arbeidsintensief
Pijnboompitten zijn de zaden van de dennenboom. Om de zaden uit de den te krijgen is veel werk nodig. Er zijn tijdens de oogst dus veel mensen nodig, om veel pijnboompitten te kunnen oogsten. Dit is een van de redenen dat pijnboompitten duurder kunnen zijn dan andere noten, pitten en zaden.
2. Dennenboom groeit langzaam
Voor het oogsten moet de dennenboom goed volgroeid zijn. Voordat het zover is, gaan daar járen overheen. Voordat een veld dennenbomen dus pijnboompitten kan produceren, is er al veel liefde, water, geld en werk nodig om de bomen in goede conditie groot te brengen. Deze voorbereidingen moeten in de prijs worden ingecalculeerd.
Nu je weet waarom de pitten ‘relatief’ duur zijn, kun je dit in de gaten houden. De prijs is namelijk ook erg afhankelijk van de oogst en de prijzen kunnen soms binnen een jaar wel € 10,- verschillen per kilo!
Wil jij de beste deal voor je pijnboompitten, bekijk dan onze shop eens.