Wat voor noten zijn gezond

Zoals bekend zijn noten gezond. Maar hoe zit het als je het per soort bekijkt? Hieronder een korte samenvatting per noot.

We beginnen met de amandel, de meest geconsumeerde noot te wereld. Ze bevatten een groot scala aan voedingsstoffen, maar het percentage eiwitten springt er toch boven uit. Er zit bijna net zoveel eiwitten in als in vlees en yoghurt, wat goed is voor huid en haar.  Bij de hazelnoten is dit anders. Doordat ze veel koolhydraten, vezels en mineralen bevatten, kan deze noot gebruikt worden als ideale vleesvervanger. Leuk feitje van de hazelnoot: 1/3 van de hele oogst wordt gebruikt door het moederbedrijf van Nutella!

Familieleden van elkaar zijn de pecannoot en de walnoot. Deze noten bevatten de meeste antioxidanten van alle noten, wat helpt tegen hart- en vaatziekten, kanker en vroegtijdige veroudering. De pecan bevalt zelfs 19 verschillende vitamines. In de walnoot zit daarnaast veel omega-3, wat goed is voor de hersenen.

Cashewnoten hebben een hoge dosis magnesium, wat helpt tegen leeftijdsgebonden geheugenverlies. Maar ook voor een dieet is de cashew goed te gebruiken, ze geven namelijk lang een verzadigd gevoel af.  Voor diëten kan je beter van de macadamia noten afblijven, deze bevatten de meeste calorieën van allemaal. Wel krijg je er extra sterke botten in, omdat het vol zit met Mangaan.

De paranoten, welke op een maan lijkt, wordt relatief gezien weinig gegeten. Door zijn uitgesproken smaak wordt hij niet door iedereen even lekker gevonden. Door de mix is het prima, maar om van deze noot veel te eten is niet slim. Door de hoge hoeveelheid selenium worden je cellen goed beschermt. Maar 1 noot hiervan per dag is al genoeg. Wees er daarom zuinig mee.